У Космачі всі поголовно займаються вишиванням: майстрині мають власний стиль у жовтогарячих кольорах

0
141
Космач славиться своїми вишиванками
Космач славиться своїми вишиванками

Космач на Івано-Франківщині – не лише найбільше село в Україні. Цей населений пункт по праву можна назвати столицею вишиванок. Близько 3 тисяч місцевих професійно займаються вишиванням. А для душі вишивають практично у кожній хаті. Результатами своїх трудів космачани хваляться у святкові дні, коли простують до церкви, вбравшись у вишиванки.

Переважають у візерунках на сорочках яскраві кольори в жовтих та оранжевих тонах. Такими візерунки стали не відразу. Раніше майстрині використовували й темні відтінки. Та згодом жінки дійшли висновку, оскільки Космач є келією сонця, значить, мають вишивати у жовто-червоній гамі.

Космацькі вишиванки можна вирізнити за кольоровою гамою

Вирощувати жито-пшеницю в гірській місцевості неможливо через малородючість ґрунтів. Тому й доводилося місцевим здавна обирати промисли для заробляння грошей. Ще й досі деякі майстрині ігнорують машинну вишивку, займаючись виключно ручною. Хоча переважна більшість усе ж має вишивальні машини, на яких і працюють.

Часто батьки передають найкращі екземпляри у спадок дітям й онукам. Вишивкою тут займаються не лише жінки, а й деякі чоловіки. Мами з дитинства привчають хлопчиків до цієї справи. От і виростають гідні вишивальники.

Жовтогаряча вишивка – символ сонця

Космацьку вишивку знають і цінують у всьому світі. Багато людей виїжджали на ПМЖ в інші країни, забираючи свою майстерність до писанкарства й жовтогарячого вишивання з собою. Місцеві мешканці певні, що саме подібні барви несуть тепло і символізують життя.

Серед асів вишивки поширений власний сленг. Жовтий колір вони називають білєвим, морквяний для них є текєнкою, червоний – цвітна, малиновий у них червонєвий.