Вінничани й волиняни відновляють історичну спадщину: реставрують ікони й архітектурні пам’ятки

0
156
Українці ретельно ставляться до історичної спадщини
Українці ретельно ставляться до історичної спадщини

Попри нинішні складні часи українці ретельно дбають про своє історичне коріння та відновлюють те, що страшенно змінилося з часом.

На Волині відновили старовинну ікону

У 80-их роках ХХ століття на стару ікону був нанесений новий лик Святого Юрія Змієборця. Тепер науковці Нововолинського історичного музею вирішили повернути старе зображення ще початку минулого століття.

Іконі повернули первозданний вигляд

До роботи у квітні взялися внутрішньо переміщені особи з Харківщини. Артем Погрібний із донькою Мірою перебралися у Новолинськ, тікаючи від війни. Раніше ікона Георгія Переможця перебувала у храмі, що розташований у Володимирському районі в селі Гряди.

Після проведеного дослідження з’ясувалася присутність нижнього нашарування. Спеціалісти побачили, що перший малюнок зроблено значно краще і професійніше, ніж верхній. Радянський художник начебто й повторив усі риси Святого, але про якість не потурбувався. Обличчя зробив трішки світлішим, прибрав зморшки, змінив елементи рук. По завершенні реставрації ікону повернуть у храм.

Вінничани реставрують архітектурні пам’ятки

На цей рік у Вінниці заплановано відреставрувати водонапірну вежу й будинок Боруха Львовича. Саме тут у 1920 році функціонувала канцелярія Симона Петлюри. У міськвиконкомі вже затверджено проєкт реконструкції.

У цьому приміщенні розміщалася канцелярія Симона Петлюри

У будівлі на Симона Петлюри, 15А, планують облаштувати музей історії обласного центру. На подібні пертурбації знадобиться 3 млн гривень плюс на вежу близько 800 тисяч гривень. Водонапірна вежа після реставрації приєднається до Музею історії Вінниці.