Щоб бути в доброму гуморі, слід вживати продукти багаті на йод: допоможуть журавлина, полуниця, морепродукти

0
184
Нестача йоду призводить до поганого настрою й інших проблем
Нестача йоду призводить до поганого настрою й інших проблем

У зв’язку з загрозою ядерного удару українці знову заговорили про дефіцит йоду і можливості поповнення цього мікроелементу в організмі. Виявляється, подібну прогалину можна легко усунути за допомогою деяких продуктів.

Йод потрібен людському організму задля нормального функціонування щитоподібної залози. Без нього не зможе виробитися тироксин. А певні речовини, що поступають з їжею, якраз здатні утворити цей гормон.

Йоду в організмі має бути достатньо – це важливо

Завдяки тироксину відбувається нормальний обмін речовин, підтримується водно-сольовий баланс в організмі. Достатня кількість гормону тримає людину в спокої, клітини діляться й ростуть, печінка і серце функціонують без проблем, теплообмін відбувається на нормальному рівні. Його нестача призводить до поганого настрою, істерик, перепадів настрою – одним словом, виникає дисбаланс.

Мала кількість йоду в організмі призводить до дефіциту тироксину і неможливості щитоподібної залози його виробляти. Це призводить до гіпотиреозу (йододефіциту). Людина починає все забувати, не може сконцентрувати увагу, знижуються реакції, з’являється сонливість, дратівливість, тиск стрибає, рівень гемоглобіну знижується.

Певні продукти здатні зарадити йододефіциту

Щоб уникнути подібних неприємностей, слід поповнювати запаси йоду, тобто вживати продукти з великою кількістю корисних речовин:

  1. Журавлина багата не лише на йод, але й клітковину, допомагає краще засвоювати кальцій.
  2. Полуниця поповнює запаси йоду, а також зменшує кількість поганого холестерину й зміцнює імунітет.
  3. Чорнослив має у складі не лише йод, але й вітамін К та бета-каротин.
  4. Креветки та тріска є чудовим джерелом йоду.