Фрукти також можуть нашкодити організму: кому не можна об’їдатися бананами й персиками досхочу

0
165
Фруктоза у великій кількості шкодить організму
Фруктоза у великій кількості шкодить організму

Існує думка, що фрукти можна їсти в необмеженій кількості. Насправді це не завжди так. Лікарі зауважують, що при деяких захворюваннях фруктоза шкодить, якщо поступає до організму в надмірній кількості.

Насамперед це стосується людей з діабетом (підвищена інсулінорезистентність) та подагрою (лептинорезистентність). Тим, які страждають на екзему, дерматит, зайву вагу, з фруктами теж слід поводитися доволі обережно. Якщо є проблеми зі здуттям живота, газоутворенням, дефекацією, відчуваєте болі в суглобах, кількість фруктози слід обмежити.

Діабетикам і подагрикам не можна об’їдатися фруктами надміру

Решті людей не протипоказано їсти груші чи апельсини. От тільки треба стежити, щоб за день рівень фруктози не перевищував 25 г. Це приблизно як два великих яблука.

Фруктоза, потрапляючи до печінки, проходить стан перероблення, в процесі якого утворюються жири. Якщо її рівень постійно підвищений, може розвинутися гепатоз. Надмірна концентрація цієї органічної речовини також призводить до утворення великої кількості сечової кислоти. Це здатне блокувати дію інсуліну. У підсумку глюкоза переробляється на жир.

Сідати на фруктову дієту марно через фруктозу

Тепер ви зрозуміли, чому фруктові дієти не призводять до бажаних результатів, а скоріше навпаки? За рівнем фруктози лідирує цукор. На 100 г продукту припадає 50 г речовини. В родзинках фруктози 28 г, в інжирі – 24 г, у куразі – 13 г. Тож сухофрукти неможливо віднести до здорового харчування.

У свіжих плодах фруктози значно менше. Яблука містять 6,2 г на кожні 100 г продукту, банани – 6 г, груші – 5 г, персики – 4 г.

Звісно, зовсім відмовлятися від фруктів немає сенсу. Але рівень фруктози треба контролювати, особливо людям із категорій ризику.