Назавжди відлетіли у небо: що відомо про пілотів Джуса та Проказіна, які загинули на Житомирщині 25 серпня

0
114
Сергій Проказін познайомив свого пасерба Ігоря з Джусом
Сергій Проказін познайомив свого пасерба Ігоря з Джусом

Джус

Однією з жертв трагічної випадковості став пілот Андрій Пільщиков, якого українці знають на псевдо Джус і якого всі вважали “привидом Києва” нарівні з іншими повітряними героями.

Джус був закоханий у небо

Джус мріяв літати на F-16 і зробив чимало задля того, щоб літаки такого класу з’явилися в Україні, адже вони могли б значно швидше наблизити день перемоги над окупантами. Під час сумісних навчань американці відразу визначили високий ступінь професіоналізму Андрія. Всі американські пілоти, які вилітали з Джусом, були у захваті, вважаючи його льотчиком американського класу.

Андрій просто з фронту вирвався в Америку, зустрівся в Пентагоні з високопосадовцями й знову повернувся на фронт боронити свою країну. Потроху мрія Пільщикова починає втілюватися в життя. На жаль, сам Джус уже ніколи не сяде за штурвал. Перший F-16, який з’явиться в Україні, назвуть ім’ям героя.

Сергій Проказін

Ще один пілот, що загинув у авіатрощі на Житомирщині, мав російське коріння. Його батьки – етнічні росіяни. Сергій з дитинства мріяв стати пілотом, як тато. І втілив цю мрію в життя.

Сергій Проказін не встиг політати на F-16

На жаль, у 2004 році Проказіна скоротили з армії. Довелося підробляти охоронцем й робити купу інших нецікавих справ. Лише за 6 років Сергію вдалося знову стати пілотом. Дослужився до посади начальника штабу.

Він не був бомбардувальником. Натомість займався повітряною розвідкою, відвертав увагу ворога на себе й виконував інші важливі задачі. Мама українського льотчика з двома іншими синами мешкає в росії. Брат телефонував Сергію та скаржився, що через нього його відсторонили від польотів. Батько теж на початку 90-их виїжджав до рф, та потім повернувся до Миргорода.